NAD-kamp Endepoel Albrecht Rodenbach

De voorgeschiedenis van NAD-kamp Endepoel.

Op 10 mei 1940, na het bombardement van Rotterdam, capituleerde Nederland voor de Duitse bezetter en werden alle militairen krijgsgevangenen gemaakt. Dr. Arthur Seyss-Inquart werd door Hitler aangesteld als Rijkscommissaris voor Nederland. Maar wat moest het Duitse Rijk beginnen met de miljoenen Belgische, Franse en Nederlandse krijgsgevangenen? In Nederland ging het om 60.000 mensen, in Frankrijk waren dat er 1,5 miljoen. Uit „grootmoedigheid” van de fuhrer mogen alle Nederlandse militairen naar huis en worden op 20 juni richtlijnen uitgevaardigd om het Nederlandse leger te demobiliseren onder voorwaarden. Beroepssoldaten werden ontslagen als ze verklaarden dat ze de belangen van het Duitse Rijk niet zouden schaden, niet-beroepssoldaten konden kiezen tussen de op de richten Opbouwdienst of „vrijwillig” in Duitsland te gaan werken.
De Opbouwdienst werd opgericht om de opgelopen oorlogsschade te herstellen. Het mes werkte zodoende aan twee kanten voor de bezetter. Ze hielden zodoende toezicht op een grote groep mensen die wel eens een gevaar konden worden door groot georganiseerd verzet en ze voorkwamen een grote werkeloosheid, waardoor de Nederlandse samenleving weinig argwaan had over de bedoelingen van de bezetter.

Wisseling van de wacht in mei 1943

Op 15 oktober 1940 werd de Opbouwdienst veranderd in Nederlandse Arbeids Dienst met als motto: Ick Dien. In Nederland waren er uiteindelijk 64 NAD-kampen, waarvan kamp Endepoel er een was, wat vermoedelijk in de eerste helft van 1942 officieel in gebruik is genomen. Alle kampen hadden een zogenaamde erenaam, die meestal bepaald werd door de kampleiding. Kamp Endepoel kreeg de erenaam Albrecht Rodenbach, 1856 – 1880, een Vlaamse student met Duitse roots die orde en tucht voor jonge mensen propageerde.

 

Wandelroute:
Tegenwoordig loopt er een wandelroute langs de overblijfselen van de diverse gebouwen.
In juni 2024 zijn er informatie borden geplaatst langs deze route, waarop verdere informatie en details terug te vinden zijn.
Zie onderstaande link naar het nieuws item over het plaatsen van de informatie borden bij de wandel route.

 

Link naar nieuws item: plaatsen borden

Naar boven
Adres
Postadres


Graag contact opnemen via email

[email protected]
Inloopadres
Inloopadres:


Nadere info volgt

Telefoon: -
© 2024
   -  't Raokeliezer  -  
Privacybeleid  -  
Website: TP Media
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram