Waar komt de naam "Petjes" vandaan?

In Merselo word ik ook wel eens “Petjes Frans” genoemd. Dat is eigenlijk niet terecht, want om een Petjes te zijn moet je eigenlijk Muijzers heten. De “echte” Petjes Frans was mijn peetoom Frans Muijzers die vroeger op Grootdorp 54 woonde, het huis waar nu Francien Gielen woont.

De naam Muijzers werd en wordt ook wel geschreven als Muijsers, Muyzers, Muysers, Muizers, Muisers: allemaal (ver weg) familie! Uit stamboomonderzoek blijkt dat de naam in Arcen als Meusers werd geschreven, waarschijnlijk een Duitse schrijfwijze, aangezien Arcen destijds bij Duitsland hoorde.

De naamsaanduiding Petjes komt niet van iemand die vroeger vaak een pet op had, of zoals sommige mensen denken dat mijn ouderlijk woonhuis aan een paadje (pedje) lag. Voor de herkomst van de naam Petjes moeten we wel naar het adres Merselo M115, thans Kleindorp 15, het huis waar nu Jos Smeets en Loes van Gassel wonen.

Daar woonde mijn overgrootvader Peter Hubertus Muijsers, geboren op 27-02-1844. Hij werd ook wel Petje Muijsers genoemd. Vandaar de naam bij Petje, bij Petjes. Iedereen die op deze boerderij woonde kreeg de naam Petjes.  De vader van Peter Hubertus Muijzers was Sibertus Muijzers. Zijn achternaam wordt in oude aktes van het bevolkingsregister geschreven met zowel een “z” Muijzers als een “s” Muijsers.

Peter Hubertus huwde op 17-05-1878 met Maria van Meyel. Uit het huwelijk werden drie kinderen geboren, dochter Maria die al overleed na 1 jaar en 6 maanden, zoon Sibertus (mijn grootvader Petjes Bert) en dochter Drika. Drika trouwde met  Martinus Thuijls van de Hiept. Zij is trouwens de overgrootmoeder van Mieke Backus.

Sibertus Muijzers, geboren 02-06-1883, bleef op het Kleindorp wonen en trouwde op 17 mei 1912 met Maria Michels, geboren op 12-04-1889. Zij was de dochter van Frans Johannes Michels en Elisabeth van den Munckhof van de molen in Merselo. Maria had twee broers en een zus. Broer Lambert was molenaar te Merselo, broer Wim was molenaar te Oirlo. Zus Eudoxia was ‘geestesziek’ en verbleef in het St. Annagesticht en later in het St. Josephklooster te Venray.

Uit het huwelijk van Sibertus en Maria werden 9 kinderen geboren, Pierre, Lies, Marie (mijn moeder), An, Tina, Wilhelmina (overleden op 1 jarige leeftijd), Frans Jo en Wim.

Hoe kwam mijn vader in Merselo terecht?

Mijn vader Johan Janssen werd geboren in Liessel op 22-11-1915 en was de zoon van Leonardus Janssen en Mina van Loon. (Mina van Loon is weer familie van Mieke van Loon, de vrouw van Joep Versteegen). Mijn vader had 6 broers en 5 zussen. Mijn grootvader Leonardus overleed op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van longontsteking en zo bleef mijn grootmoeder achter met 12 kinderen op een keuterboerderijke in Liessel. Tijdens de oorlogsjaren pachtte mijn grootmoeder uit Liessel de boerderij van de fam. Goumans in het Rozendaal, de plek waar thans de boerderij van Jack Claessens en Diederik Nijenhuis is. De boerderij was voor die tijd groot te noemen. Daardoor waren de zonen onmisbaar op het bedrijf en hoefden zij niet naar Duitsland voor de arbeitseinzats. Tegen het einde van de tweede wereldoorlog, toen de Engelsen met de aanval op Venray begonnen, werd de boerderij in het Rozendaal frontgebied en moest de familie Janssen de boerderij verlaten. Zij kwamen terecht op de stal bij de familie Muijzers op het Kleindorp. In dat huis waren ook veel Duitse soldaten ingekwartierd. Op 29 september 1944 was er een belangrijke vergadering van de Duitsers in het huis. De geallieerden waren hiervan op de hoogte en wilden vanuit Oploo-St. Anthonis een granaat op het huis laten vallen. Het schot was echter niet precies genoeg en de granaat viel op het kippenhok vlak bij het woonhuis, waar mijn grootvader Sibert op dat moment valappels aan het lezen (sorteren) was. Hij overleefde de aanslag niet en overleed nog dezelfde dag.

Ondanks de ongemakken van de oorlog was het verblijf van de familie Janssen bij de familie Muijzers toch ook aangenaam denk ik, want uit dat verblijf zijn 4 huwelijken voortgekomen:

Johan Janssen (mijn vader)   x   Marie Muijzers (mijn moeder)

Nard Janssen   x   Tina Muijzers

Nora Janssen   x  Pierre Muijzers

Grada Janssen   x  Jo Muijzers

Verder trouwde Jeu Janssen met Anna Litjens uit Daland (zij was een zus van de moeder van Huub Muijsers) en trouwde Mien Janssen met Theo Engels uit de Endepoel (broer van Toon en Sjef Engels).

Mijn vader en moeder trouwden op 29 oktober 1946 op dezelfde dag als Nard Janssen en Tina Muijzers. Omdat mijn grootvader in de oorlog was overleden zou een van de twee stellen introuwen op het Kleindorp en het andere stel naar een nieuw te stichten boerderij in de Testrik gaan. Mijn grootvader had reeds lang, samen met de familie Van Rijswijck ( Hanneskes), een groot stuk ontgonnen grond in de Testrik van de gemeente Venray gepacht. Via strootje trekken werd bepaald dat mijn vader en moeder op het Kleindorp bleven en Nard en Tina naar de Testrik gingen. Vanaf die tijd  werd mijn vader dan ook Petjes Johan genoemd en kregen zijn kinderen ook die naam.

Uit het huwelijk van Johan en Marie werden vijf kinderen geboren. Leo (Loet), Maria, Wilma, Huub en Frans. Ikzelf heb nog tot 1987 op het Kleindorp gewoond. Toen heeft Nol van Tilburg de boerderij gekocht en was de naam Petjes niet meer aan de boerderij verbonden. Eerst heeft zijn dochter Nellie er gewoond en later hijzelf tot hij de boerderij verkocht aan Jos Smeets die er nu nog woont. Hij wordt echter niet “Petjes Jos”  genoemd.

Merselo, december 2016

Frans Janssen

Naar boven
Adres
Postadres


Graag contact opnemen via email

[email protected]
Inloopadres
Inloopadres:


Nadere info volgt

Telefoon: -
© 2024
   -  't Raokeliezer  -  
Privacybeleid  -  
Website: TP Media
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram